L’arribada de l’estiu és el millor moment per a desenvolupar el lleure amb valors. Per a molts infants és el moment més esperat de l’any, aquell moment de marxar de colònies o bé anar a un casal d’estiu. Molts infants gaudeixen en aquesta època de la natura, les excursions i, també, els jocs de grup.

L’educació en el lleure són les activitats que tenen com a finalitat fer que els infants i els joves aprenguin competències i habilitats. Aquestes faran que siguin protagonistes de la seva vida i que tinguin una actitud activa i participativa. Aquest estil d’educació és una forma alternativa d’aprenentatge que ajuda als infants a créixer i a desenvolupar-se.

Aquest aprenentatge es fa d’una forma més dinàmica i divertida degut a la realització de tallers, jocs, projectes. Els infants aprenen valors que no aprendrien en situacions externes al lleure.


Segons els educadors, els infants estan molt il·lusionats en aquestes activitats de lleure estiuenques després de tot el curs escolar


L’oci, el contacte amb la natura i passar-ho bé amb els amics és una cosa que hauria de ser constant tot l’any. Carrega les piles, aporta energia positiva i també és fonamental per al desenevolupament dels infants. És per aquesta raó que el lleure amb valors és una part imprescindible en la seva educació.

Els casals d’estiu han desenvolupat un model educatiu basat en l’aprenentatge durant el temps lliure. És una iniciativa complementària a la formació acadèmica i familiar. Les activitats lúdiques i didàctiques afavoreixen les pràctiques pedagògiques en els hàbits d’oci.

Aquesta educació en el lleure es desenvolupa a través de jocs i manualitats, tallers temàtics, excursions i activitats culturals.


Les activitats lúdiques i didàctiques afavoreixen les pràctiques pedagògiques en els àmbits del lleure


La pedagogia del lleure amb valors pretén abordar diferents finalitats com millorar el desenvolupament formatiu i socials dels infants, donant resposta als seus interessos i necessitats. Educar en valors com l’empatia, l’autonomia, la solidaritat, el treball en equip, la participació. Els casals i les colònies d’estius pretenen oferir un aprenentatge d’habilitats i aptituds en un espai positiu a través d’un procés de reflexió.

Al nostre país, són molts els professionals i voluntaris que es dediquen al lleure educatiu. Per tant, tenim la sort que vivim en una societat que aposta, sobretot, per complementar el lleure dels infants. Sembla que aquestes activitats poden ser de molts tipus però totes tenen un denominador comú: ajudar al desenvolupament dels infants.

En conclusió, podem afirmar que educar en valors en necessari per a la bona convivència i també pel bon desenvolupament de les relacions. Hem d’ajudar als infants a créixer i a desenvolupar-se de manera que siguin persones amb recursos. Ja sigui establint les seves prioritats o bé que escoltin als altres, l’educació en el lleure és rica en valors.