S’acosta el Nadal i arriba el moment de fer el pessebre i l’arbre. Per aquestes dates ens encarreguem de decorar les llars amb motius nadalencs. Hi ha molts adorns que els podem fer en família, manualment. És una bona manera de poder fomentar la creativitat i la participació. Avui us proposem fer el pessebre amb els infants.

Si us agraden les manualitats, us recomanem fer el pessebre amb els infants. És, com dèiem, sobretot, una activitat creativa. A més, promou el treball en equip. També els estem educant a que no cal comprar-ho tot sinó que ho podem fer amb les nostres pròpies mans.


La tradició de muntar el pessebre data del segle XVI amb l’aparició de les primeres representacions


Sembla ser que al segle XVI apareixen els primers pessebres. S’assemblaven molt als que es construeixen actualment: una cova amb roques, muntanyes, una representació del cel i una escena on s’hi col·locaven, també, figures humanes i animals.

Els pessebres es munten i es desmunten cada any. S’aprofiten les figures dels anys anteriors i se’n afegeixen de nous. Aquesta renovació constant expliquen el perquè sorgeixen les fires de pessebres i de Nadal. Anar a una d’aquestes fires amb els infants també és una activitat 100% recomanable en aquestes dates. El pessebrisme és un art molt arrelat a casa nostra.


Els elements i les figures del pessebre estan en renovació constant i, és per això, que sorgeixen les fires de Nadal


Al pessebre hi trobem, gairebé sempre, dos tipus de representacions. En primer lloc, les religioses i, també, les populars. Però, quines són aquestes representacions?

Dins de les representacions religioses hi trobem la cova, l’adoració dels reis i l’anunciació dels pastors.

LA COVA

En un lloc recollit, sovint al peu d’una muntanya, s’hi construeix la cova. Pot ser de suro, de cartró o de paper enguixat. A dins s’hi col·loquen la figura de Sant Josep, de la Verge Maria i el nen Jesús. Acompanyats pel bou i per la mula i amb la figura d’un àngel penjada a sobre.

L’ADORACIÓ DELS REIS

La formen Melcior, Gaspar i Baltasar o, el que és el mateix, el rei blanc, el rei ros i el rei negre. Tradicionalment es representen de dues maneres diferents. En primer lloc, cavalcant sobre els camells i, el dia 6 de gener, fent l’adoració davant la cova. Moltes famílies els fan avançar una mica cada dia. A banda dels Reis, els acompanyen els seus inseparables patges.

L’ANUNCIACIÓ ALS PASTORS

Aquesta escensa la composen tres pastors al voltant del foc i un àngel que els anuncia el naixement.


Al pessebre s’hi acostumen a veure dos tipus diferents de representacions, les de caire religiós i les de caire popular


Després de les representacions de caire religiós hi trobem, a més, les de caire popular. Al pessebre també és habitual col·locar-hi cases allunyades de la cova. Des d’allà sortia gent a fer la seva adoració al nen Jesús. També hi apareixen figures de músics i, inclús, un grup de persones ballant una sardana.

Però a Catalunya, en aquestes figures d’inspiració popular, hi destaca la del caganer. Tot i que les interpretacions del personatge en són moltes se li acostuma a atribuir la facultat d’adobar la terra.

D’altres personatges populars del pessebre són el pescador, la bugadera, la filadora, els pastors, pagesos i animals domèstics de granja.

Així doncs, fer el pessebre amb els infants es pot convertir en una tarda fantàstica de creativitat, d’inspiració, de manualitats i d’explicació de la cultura popular.