TALLERS TRADICIONALS: LA MONA DE PASQUA

//TALLERS TRADICIONALS: LA MONA DE PASQUA

TALLERS TRADICIONALS: LA MONA DE PASQUA

La mona de Pasqua és una tradició que simbolitza que la Quaresma i les seves abstinències s’han acabat. L’ou que porta simbolitza, per tant, el principi de la vida. Al segle XV ja es parlava de les mones, sobretot a Catalunya i a València. Tanmateix hi ha qui diu que la paraula mona ve del terme àrab “muna”, que significa obsequi.

Els padrins de Catalunya regalaven als seus fillols aquest dolç. El regalaven el diumenge de Pasqua després de la missa.

Actualment, aquesta espècie de tortell s’ha reemplaçat per figures de xocolata. Aquestes van des del tradicional ou fins a les creacions, més aviat, originals i divertides que surtin de la imaginació del pastisser.


La mona de Pasqua és una de les tradicions més arrelades del nostre territori durant la Setmana Santa


La mona de Pasqua és una de les tradicions més arrelades de Setmana Santa. Mentre que la mona té una gran popularitat, els elements relacionats amb aquest cicle religiós estan de capa caiguda. A més, els padrins de tot el país no deixen mai de banda aquesta divertida i curiosa obligació. Cada any es venen milers d’aquests pastissos.

Per tant, un dels punts més interessants de la mona és que és un element viu i en constant evolució ja que és un senyal inequívoc de la bona salut de les nostres tradicions. A casa nostra, també, l’oferta de mones és molt més variada del que pot semblar en primer lloc. Va més enllà de les modes comercials.


La importància de treballar les tradicions, com la mona de Pasqua, amb els infants és molt important. Si els inculquem les tradicions, en un futur seran ells qui les transmetin als seus fills

 


És per això que creiem que la importància de treballar les tradicions com la mona de Pasqua amb els infants és molt important. Ho és ja que si inculquem les tradicions als més petits, en un futur seran ells qui les transmetin a futures generacions.

Aquesta setmana, i aprofitant l’arribada de la Setmana Santa, des de Divertàlia hem organitzat un taller de fer mones de Pasqua a la casa de colònies de Penyafort. Els tallers fomenten la creativitat i les habilitats de tots els infants i tots els joves, sent un factor clau pel seu creixement mental i evolutiu.

Voleu conèixer 7 curiositats sobre aquesta tradició?

A continuació us exposem 7 curiositats d’aquest costum. Sabíeu que té orígens i significats incerts?

  1. La mona més tradicional és la de briox. Aquesta té una forma arronodia i és coronada, també, amb ous durs.
  2. La recepta es coneix des del segle XV tal com explica Joan Amades al Costumari Català. Es creu, més aviat, que la recepta original no portava xocolata i que, aquesta, es va introduir al segle XVI amb l’arribada del cacau procedent d’Amèrica.
  3. Els ous són l’element primordial de la Pasqua. A molts llocs d’Europa, formen part d’una simbologia relacionada amb l’arribada de la primavera.
  4. La tradició diu que la mona ha de tenir tants ous com anys té l’infant que la rep. També diu que el màxim són dotze.
  5. Una variant molt freqüent de la mona és un pastís fet amb capes de pa de pessic. Aquestes poden portar crema, xocolata, nata o mantega.
  6. Actualment, la mona està subjecta a modes comercials. D’aquesta manera, sempre tenen èxit les que estan decorades amb temes i personatges populars entre el món infantil del moment.
  7. La mona tradicional no ha de ser obligatòriament un dolç. Antigament també es menjava acompanyada de productes salats com la llonganissa o altres embutits.

Destigem que tingueu una excel·lent Setmana Santa i que gaudiu menjant la mona de Pasqua. Per molts anys més poguem mantenir les nostres tradicions.

2019-04-10T15:02:06+00:00

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información. ACEPTAR

Aviso de cookies