Els programes de dinamitzacions juvenils disten molt del que la gent pensa sobre elles. Dinamitzar a la població jove no és, només, organitzar setmanes temàtiques, tallers o fer un complet programa d’activitats i, també, excursions. Volem creure que les dinamitzacions juvenils són alguna cosa que va més enllà de tot això.

Dinamitzar no vol dir entretenir. Els joves ja són capaços de poder distreure’s tot sols. Ja sigui, en primer lloc, amb les noves tecnologies o, també, quedant en un parc per fer petar la xerrada.

Les dinamitzacions juvenils aposten a través de programes atractius pels nostres joves. Sembla com si, a vegades, la societat volgués que els joves es moguessin en aquelles qüestions que nosaltres mateixos volem que els motivin. Això, però, és anar contra corrent i, també, fa que ens equivoquem constantment.


Les dinamitzacions juvenils aposten pels nostres joves a partir de programes atractius i del seu interès


Les dinamitzacions juvenils tenen un fonament científic i, també, una tecnologia pròpia que les fan, sobretot, adequades per aconseguir potenciar el jovent en una societat més participativa i compromesa amb la millora personal com a base de la millora social.

Dinamitzar a l’època d’internet no és fàcil. No és el mateix que fer-ho als anys 80 o als anys 90. No té res a veure. La rapidesa dels processos fa que haguem de fer servir, en alguns casos, una dinamització gairebé al moment. Avui dia, la població jove està acostumada a tenir el que volen amb un sol clic. Hi ha dinamitzacions juvenils amb més de 25 anys d’història que, òbviament, avui no funcionaran.


Les dinamitzacions juvenils han evolucionat al llarg del temps, al igual que la nostra societat


Als espais juvenils que gestionem des de Divertàlia, volem que amb aquestes intervencions, els joves siguin, cada vegada més, protagonistes de la seva vida. Els joves han de saber de com informar-se, que donin valor a les seves opinions i idees. Que siguin, també, autònoms i que tinguin capacitat de poder treballar i organitzar-se en equip. A més, pretenem que desenvolupin el seu pensament crític.

De manera que tot això impliqui l’adquisició d’hàbits de vida. Si intentem aconseguir-ho a través d’aquests programes atractius, no només estarem dinamitzant a la població jove sinó que, també, ho estarem fent amb tota la societat.

Per tot això, necessitem programes de dinamitzacions juvenils atractius. Aquests han de tenir una metodologia definida i no pot ser altra que la participació.