Combatre contra el malbaratament alimentari als menjadors escolars hauria de ser un dels objectius educatius de les escoles. Fins fa poc, era un tema que es considerava poc important. Es llançaven quilos de menjar de manera que ningú es plantejava ni el motiu ni les conseqüències. Avui en dia, però, aquesta tendència està canviant.

Llençar el menjar en sectors com el dels menjadors escolars suposa, en primer lloc, un cost econòmic així com, a més, un cost ambiental i social.

Des de Divertàlia, lluitem i eduquem als nostres menjadors escolars per reduïr, sobretot, aquest malbaratament i fer que els infants en prenguin consciència.


Un dels principals objectius dels nostres menjadors escolars és educar en el malbaratament alimentari


Quan es parla dels objectius de desenvolupament sostenible, a vegades tendim a pensar que només els governs i les institucions hi tenen un paper fonamental. Realment, però, no és així.

Tots podem participar, activament, revisant i modificant els nostres hàbits. Amb petits gestos podem aconseguir grans canvis.

Potser podem tendir a pensar que poca cosa hi podem fer per evitar aquest malbaratament, ja sigui a casa o ja sigui als menjadors escolars.


Abordar el malbaratament alimentari als menjadors escolars és una qüestió prioritària per a tots els centres educatius


No obstant, us volem convidar a reflexionar-hi. Hi ha tres llocs on es produeix aquest malbaratament a les escoles: la cuina, el menjador i el pati. En els dos primers, potser, l’actuació de les famílies sigui un pèl més limitada. On hi poden incidir, però, és amb l’esmorzar de mig matí. És important, també, educar a casa des de la responsabilitat.

A continuació, us proposem un seguit d’idees per tal d’educar en aquesta responsabilitat:

  • Planificar amb els infants propostes de menjar saludables i fer-los partícips de la compra
  • Conscienciar-los de la importància de no malbaratar aliments i fer-los adquirir hàbits de consum responsable
  • Emprendre, des de casa, accions destinades a evitar aquest malbaratament.

Aquesta sèrie d’hàbits ajudaran, també, a combatre el malbaratament als menjadors escolars. Els nostres equips de monitoratge fomenten l’interès i el respecte pel menjar que servim.

Als darrers anys, el menjar ha perdut valor i autor. Podem trobar una barra de pa en una benzinera per menys de 50 cèntims. Qui hi ha darrera d’aquesta producció? Aquest poc valor pels aliments impregna en la consciència col·lectiva de la nostra societat.

Als nostres menjadors escolars portem aliments de qualitat, sostenibles. Ens agrada informar als infants sobre la procedència del producte. Qui els ha produït, d’on venen, quina és la seva temporada.

Entenem que, si no hi ha respecte, coneixement i qualitat dels aliments, llençar-lo a la brossa és molt fàcil.