El lleure als menjadors escolars s’ha aturat. Infants sense classe durant un parell de setmanes i pares tancats a casa teletreballant. Podria ser, d’entrada, una combinació i, també, una situació desesperant per a molts. Pot ser, però, una oportunitat única per descobrir què són capaços de fer els infants i on pot arribar, a més, la complicitat entre pares i fills. Avui us presentem algunes propostes sobre lleure familiar.

Si havíeu pensat que aquests dies de quarantena serien difícils a casa, us oferim una sèrie de solucions basades en el lleure familiar. Solucions per passar l’estona a casa, sobretot, de la millor manera possible. Quantes coses sou capaços de fer?

Els infants desborden sempre molta energia. Estan acostumats a ocupar gran part del seu temps entre l’escola, el menjador escolar, fer esport, fer els deures i jugar.


El lleure familiar permetrà passar molt bones estones a casa en aquests dies difícils que tenim per davant


Quan disposen de 24 hores lliures, és important, sobretot, que els adults gestionin el seu oci. Molts experts ens expliquen, també, que s’ha de mantenir un horari. Amb les propostes que us presentem de lleure familiar, buscarem alternatives als videojocs així com, també, a la televisió.

A continuació, us proposem 5 activitats de lleure familiar de  manera que poguem passar una bona estona en aquesta quarentena.

LA CAPSA DE DISFRESSES

En una capsa de catró o una cistella, hem de posar-hi tot el que es pugui fer servir per fer petits jocs de rol. Una perruca, una capa, una camisa, un barret o unes ulleres de plàstic. El que sigui. Qualsevol cosa per disfressar-se serà de gran utilitat.

Un cop disfressats, els infants i vosaltres mateixos podeu inventar històries i interpretar personatges. Un joc ideal perquè l’infant sigui el protagonista de la seva pròpia història.

ENCERTA I TROBA

Es tracta d’un exemple típic de joc a casa per a infants. A més de divertir-se, adquirirant tot un seguit d’habilitats molt beneficioses per al seu desenvolupament cognitiu. Una cosa tan senzilla com amagar un objecte en una habitació. En un armari, dins d’un gerro, en un prestatge. L’infant ha de trobar-lo mijtançant preguntes com, per exemple, està sota el llit? Després podeu provar de canviar els rols, cosa que els encantarà.


El lleure familiar ens ofereix propostes que van molt més enllà de veure la televisió o jugar a videojocs


FER PUNTERIA

No ens cal gran cosa. Cartolina blanca per dibuixar unes tires amples, colors per pintar-les, tisores per retallar-les. També ens caldrà cola per enganxar els dos extrems. D’aquesta manera ja tindrem diferents anelles.

El joc no acaba aquí sinó que tot just comença. Dóneu-li la volta a una cadira. El joc consisteix en introduïr les anelles a la pota de la mateixa. Per cada pota hi podeu assignar un nombre determinat de punts.

EL PETIT ARQUITECTE

Unes capses de sabates, trossos de tela, pinces de fusta d’estendre la roba, pals de gelat, materials reciclats i, finalment, una bona dosi d’imaginació. La creativitat de l’infant es posarà en marxa de seguida. Serà el projecte del nostre petit arquitecte. Una casa de nines, un castell medieval,…

Qualsevol creació és possible gràcies a la imaginació dels infants i, també, una mica d’assessorament per part dels adults. Deixeu que l’infant decori el seu projecte enganxant, retallant o pintant.

GIMCANA CASOLANA

I per fer una mica d’exercici físic, repteu als vostres fills amb una sorprenent pista d’obstacles. Creeu caselles, feu un circuit. Una cadira aquí, una cadira allà, un puf per escalar,…

Podeu fer mil i una proves i podeu establir diferents nivells de dificultat. Mentre l’infant juga, exercita una gran capacitat d’atenció, concentració i, també, coordinació.

 

Aquestes són algunes petites propostes de lleure  familiar per fer a casa en aquesta quarentena. En el proper article us en donarem més però, sobretot, manteniu l’ànim, la paciència i la calma.