El lleure és el temps que dediquem a interessos propis i aficions. Aquestes activitats ens produeixen satisfacció. Les activitats de lleure s’escullen de forma lliure i poden evolucionen amb l’edat i amb el canvi de les nostres curiositats. Ens proporcionen diversió de forma individual i, també, de forma grupal i familiar.

Sovint, aquest temps de lleure el podem associar als centres escolars així com també als esplais o clubs esportius. Per tant, poques vegades pensem que és un temps que es pot aprofitar per dedicar-lo a fer vida familiar.

Ara que ja hem deixat l’estiu enrere i les tardes són, més aviat, llargues i fredes, us volem proposar un seguit d’activitats de lleure familiar. La tardor és una època molt interessant per a realitzar activitats. És, a més, una estació que ens permet potenciar la creativitat dels infants.


Èpoques com la tardor ens ajuden a potenciar el lleure familiar i a fer activitats amb els nostres fills i filles


En primer lloc, volem destacar que aquestes activitats acostumen a ser molt senzilles. Totes ens ajudaran a contribuir a enfortir la relació familiar i a potenciar les habilitats dels infants.  El lleure familiar és un potent espai educatiu. Ens permet, a més, trobar estones de comunicació i de potenciació de molts valors de manera que el fa, encara més, imprescindible.

Per aconseguir un temps de lleure familiar de qualitat hem de tenir en compte, sobretot, diferents factors. Per tant, posarem en comú els interessos de tots, no només dels pares o els infants. Hem de saber trobar, també, un equilibri entre el lleure familiar i el lleure socioeducatiu.

Compartir, a més, una activitat diària que sigui senzilla i us agradi a tots és, també, molt satisfactori. El moment ideal és al migdia o bé al vespre, quan torneu de treballar. Llegir un conte, completar un puzzle, pintar, jugar amb plastilina, en són algun exemple. Els caps de setmana, on disposeu de més temps, podeu escollir activitats que ocupin més estona o bé, també, podeu destinar un dia sencer a fer una sortida.


Per tenir un lleure familiar de qualitat hem de tenir en compte els interessos de tots els membres de la família


Quines són les opcions de lleure familiar que tenim a la tardor?

Fer manualitats amb fulles seques i branques

Una bona opció per un dia de tardor és sortir a passejar per la muntanya i recollir fulles seques de diferents tamanys, formes i colors. Als infants els agrada molt sortir a passehar si tenen un objectiu clar. Amb les fulles seques i les branques poem fer diferents manualitats decoratives.

Experiments casolans

Portar la ciència a casa. Des de fer bombolles de sabó, fins a fer un volcà de lava, passant per l’experiment de la pilota voladora. A internet i a molts llibres específics podem trobar mil i una idees per passar una tarda d’allò més divertida a casa.

Cuinar amb els infants

Fer receptes amb els infants pot resultar ser una activitat molt divertida. Barrejar els ingredients, tacar-se, remoure la farina, decorar un pastís,… Us ho passareu molt bé fent receptes senzilles. A més, és una oportunitat excel·lent per ensenyar als infants a fer plats que els agradin. És una manera divertida perquè despertin el seu gust i la seva curiositat per la cuina.


Manualitats, experiments, cuinar, fer un teatre, veure la televisió en anglès,…, són algunes de les propostes de lleure familiar


Organitzar una petita obra de teatre

I si muntem un petit escenari i organitzem una obra de teatre? Els infants tenen molta creativitat i segur que tenen alguna idea per fer amb titelles, ossos de peluix o, també, amb ells de protagonistes. El teatre s’ha convertit, sobretot, en una activitat que apropa als infants cap al món de l’art. És una activitat senzilla de manera que, també, estem potenciant el seu desenvolupament.

Veure pel·lícules infantils (en anglès)

En una d’aquestes tardes de tardor on plou i refresca, quedar-se a casa i veure junts la televisió també és una bona opció. Veure pel·lícules, sèries de dibuixos animats i programes en versió original, en aquest cas l’anglès, els pot resultar d’allò més positiu.