Els casals d’estiu són un espai ideal per a recuperar els jocs tradicionals que han passat de generació en generació a tot el món. Hi ha jocs que, en alguns casos, ja es jugaven a l’antiga Grècia. Pot ser que, també, el nom dels jocs canviï segons la part del món en què es juguen. A més, fins i tot, potser que tinguin variacions o regles diferents.

La supervivència d’aquests jocs depèn que les noves generacions els coneguin. Als casals d’estiu, tot i seguir un centre d’interès, sempre hi ha moments per a jugar als jocs de tota la vida. Els infants gaudeixen, sobretot, jugant sense pantalles amb els seus amics.

Els jocs a l’aire lliure els diverteixen molt. Corren, saltem, fan exercici, es relacionen i, finalment, gaudeixen de la llibertat que aquests jocs els donen als casals d’estiu.


Els casals d’estiu sempre tenen un espai per a poder jugar als jocs de tota la vida


Mantenir aquests jocs és molt important de manera que, amb ells, es segueixen transmeten molts valors educatius. Als casals d’estiu la potenciació de l’amistat, la creativitat, la imaginació, la frustració, la gestió de la victòria així com, també, la superació són aspectes fonamentals.

Però, més enllà de la tradició, els infants es diverteixen molt amb aquesta tipologia de jocs. Els jocs tradicionals als casals d’estiu es realitzen sense l’ajuda de joguines tecnològiques. N’hi ha prou amb el propi cos o amb recursos fàcilment disponibles a la natura o, també, objectes casolans.


Els jocs de tota la vida segueixen aportant valors educatius molt potent als casals d’estiu


El seu objectiu pot ser variable i poder ser individuals i col·lectius. El més habitual, però, és que es tractin de jocs bastats en la interacció entre els infants. Sovint, es reprodueixen rols amb més o menys grau de fantasia. Generalment, tenen regles molt senzilles.

Les relacions socials que s’estableixen en jocs com el fet i amagar, el mocador, la xarranca, saltar a la corda o la cursa de sacs, entre d’altres, són una part fonamental per al desenvolupament emocional, cognitiu i també intel·lectual dels infants.

Però, més enllà de la tradició, segur que als casals d’estiu, els infants s’ho passen d’allò és bé. Es tracta d’una bateria de jocs que agraden als nens i a les nenes des de sempre.