Als mesos d’hivern, al menjador escolar hem de reduir les activitats que fèiem a l’aire lliure durant els mesos de més bon temps. Hi ha dies que la pluja o les baixes temperatures no ens permeten sortir al pati.

Aquestes condicions meteorològiques ens porten a haver de pensar en alternatives. Els infants que es queden a dinar al menjador escolar tenen moltes opciones per gaudir del seu temps de lleure. Una excel·lent opció, sobretot, és la de potenciar els jocs de taula i tauler.

En primer lloc, podem començar per definir-los. Els jocs de taula i tauler al menjador escolar són jocs que, per les seves característiques i components, requeixen ser jugats al voltant d’una superfícies plana. De manera que, com el seu nom indica, són jugats al voltant d’una taula.


Els jocs de taula i tauler són una excel·lent alternativa als jocs a l’aire lliure al menjador escolar, sobretot als mesos d’hivern


Són jocs molt diversos. A més, estimulen aspectes de la personalitat de l’infant com la paciència, la concentració, la lògica, la capacitat de deducció, la tolerància a la frustració i, també, finalment, saber acceptar la derrota.

Quins beneficis, però, aporten els jocs de taula i tauler al menjador escolar? Encara que tots els estudis ens donen llargues llistes d’avantatges, us n’hem seleccionat un total de 6:

1) Respectar les normes

El fet que els infants hagin de respectar les normes del joc en qüestió els impulsa a respectar les normes, també, fora de la taula. Respectar el torn de tirada, acatar les decisions de caure en una casella determinada del tauler, saber el reglament. D’aquesta manera l’infant aprendrà a respectar les normes de l’escola, del menjador escolar i les de casa.

2) Millora de la capacitat d’anàlisi

Els jocs de taula i tauler fan que l’infant, també, mentre es diverteix, comenci a aprendre a desenvolupar la seva capacitat d’anàlisi. Ho fan ja que han de pensar quina tirada fer o quina decisió prendre. Entre els jocs que més permeten veure la millora en aquesta capacitat, hi ha els escacs.


Al menjador escolar potenciem els avantatges i els beneficis dels jocs de taula i tauler


3) Milloren i impulsen la cooperació

Cal ressaltar que, en moltes ocasions, els jocs de taula es desenvolupen per equips. Aquets fet contribueix, sobretot, al fet que els infants puguin millorar la seva cooperació i el treball en equip.

4) Aprendre a tolerar la frustració

Els jocs de taula i tauler al menjador escolar serveixen, també, per aprendre que no sempre es guanya. Cal saber que les derrotes existeixen i que s’han de saber acceptar-les. Les hem d’agafar amb esportivitat i les he de fer servir com a argument de cara al futur.

5) Treballen la memòria i la concentració

Els jocs de taula ajuden a que els infants puguin millorar la seva capacitat de concentració i la seva memòria. Aquesta millora els ajudarà, a més, en altres aspectes de la vida com, per exemple, en els seus estudis.

6) Desenvolupament d’habilitats en la presa de decisions

Finalment, volem posar èmfasi en què aquest tipus de lleure és una forma perquè els infants comencin a aprendre a pensar com solucionar determinats obstacles i problemes. Aprendran, també, a prendre decisions i això els servirà, a més, per saber acceptar les conseqüències (siguin bones o no) d’aquesta decisió.

Us hem convençut? Veient els beneficis que té per als infants els jocs de taula i tauler al menjador escolar, els veieu com una bona opció per l’estona de lleure? Juguem?