Als menjadors escolars, a tots els infants els agrada molt jugar de manera que el joc format part del seu desenvolupament integral. Aquest joc, però, és molt millor si és a l’aire lliure. Per això, aquesta setmana us volem exposar algun dels beneficis del joc a l’aire lliure als menjadors escolars.

Avui dia, és una realitat, que els infants no juguen com ho feien abans. A les cases, molts pares permeten als seus fills que passin més temps a casa veient la televisió o, també, amb el telèfon mòbil. A grans trets, s’ha perdut l’essència del joc al carrer. Aquest fet es nota, també, als menjadors escolars.

Els jocs a l’aire lliure signifiquen, en primer lloc, autonomia. Són, a més, sinònim de llibertat i d’alegria. Són l’espai ideal per a fomentar noves amistats i, finalment, permeten donar oportunitats als infants per créixer i tenir un bon desenvolupament emocional.


Els jocs a l’aire lliure als menjadors escolars pretenen recuperar l’essència dels jocs al carrer


A continuació, us exposem, els 4 principals avantatges del joc a l’aire lliure als menjadors escolars:

EXERCICI FÍSIC

Jugar a l’aire lliure prevé l’obesitat infantil. Cada vegada és més freqüent el sendentarisme i els mals hàbits nutricionals a la nostra societat.  A part de fomentar l’exercici físic als menjadors escolars, també, s’hauria de fomentar a cada casa. Apagar la televisió, aixecar-se del sofà i sortir al carrer a patinar o a jugar a pilota són, per exemple, activitats d’allò més recomanables pels infants i per a tota la família.

ESTIMULACIÓ DE LA CREATIVITAT

Sense cap mena de dubte, els jocs a l’aire lliure potencien l’energia dels infants. Però, també, potencien la seva creativitat. El factor sorpresa és determinant en els jocs que es desenvolupen al carrer o al pati dels menjadors escolars perquè no es pot controlar tot l’entorn. Això afavoreix, sobretot, a la imaginació i a la creativitat dels infants.


Exercici físic, estimulació de la creativitat, potenciació de l’autonomia i millora de les relacions socials són els principals beneficis del joc a l’aire lliure als menjadors escolars


POTENCIEN L’AUTONOMIA DE L’INFANT

A més de ser creatius, aquests jocs són, habitualment, potenciadors de l’autonomia i la independència dels infants. És una de les eines fonamentals en la resolució de conflictes ja que els infants aprendran a fer front als problemes i a trobar-hi solucions i acords per si mateixos.

MILLORA DE LES RELACIONS SOCIALS

En molts altres articles hem parlat, sempre, de la necessitat d’afavorir les relacions socials entre els infants. Els infants més tímids poden trobar, en aquests jocs, un bon estímul per desenvolupar les seves habilitats socials.

Per tots aquests beneficis, els experts recomanen que els infants realitzin activitats en espais oberts. Això, precisament, és el que fomentem (sempre que la climatologia ens ho permeti) als nostres menjadors escolars.