Cada cop més, observem a generacions cada vegada més joves navegar pel sempre canviant món digital. Els experts adverteixen que l’ús d’aquests dispositius varia entre dos pols oposats. En primer lloc, parlen d’ún us útil i saludable i, finalment, parlen, d’un ús compulsiu a més d’addictiu. És aquest fenomen digital una amenaça real per als infants?

En aquest temps que els infants estan creixent en un món digital, és molt important ajudar-los a aprendre conceptes saludables on, sobretot, els pares han de jugar-hi un paper fonamental de manera que l’ús d’aquesta tecnologia digital sigui del tot saludable.

Les noves tecnologies simplifiquen, considerablement, la vida quotidiana. L’atractiu que per als infants i els joves té és la resposta ràpida. També, la recompensa immediata a més de la interactivitat.


En aquest temps que els infants estan creixent en un món digital, és molt important ajudar-los a aprendre conceptes saludables


L’ús del món digital és positiu, sempre i quan no es deixin de banda la resta d’activitats de la vida normal com poden ser estudiar, fer esport, jugar amb els amics o bé estar en família. Quan el seu ús provoca aïllament o ansietat, l’infant i veurà afectada la seva autoestima.

El perill d’utilitzar les pantalles com un xumet emocional

Els pediatres adverteixen el perill d’utilitzar les pantalles per calmar un infant. És ben cert que els telèfons mòbils o les tauletes poden ser eines molt efectives per mantenir els infants tranquils. No ha de ser, però, la única forma en què aprenguin a calmar-se.

Els infants necessiten que se’ls ensenyi com identificar i gestionar, també, les seves emocions. Si des de ben petits no se’ls ensenya a tolerar petites frustracions, es dificulta que aprenguin a autoregular-se. Després ens trobem amb adolescents que no són capaços de contenir les seves emocions o expressar-se de manera correcta.


L’ús del món digital és positiu, sempre i quan no es deixin de banda la resta d’activitats de la vida quotidiana


5 consells educatius en l’ús de les pantalles digitals

  1. Creeu el vostre pla familiar en l’entorn digital. El consum digital s’ha de fer d’acord amb els valors de cada família. Quan aquest consum es fa de manera reflexiva i adequada, pot ajudar a millorar el dia a dia. Però, si es fa sense pensar, pot arribar a reemplaçar activitats importants com ara la interacció personal, el joc a l’aire lliure o bé el temps per a la família.
  2. Administreu el món digital com ho faríeu en qualsevol altre entorn de la vida de l’infant. Les mateixes pautes que s’apliquen al món real, s’aplicaran al món virtual. Fixeu límits. Els infants els esperen i els necessiten.
  3. Fixeu límits i animeu-los a fer altres activitats. L’ús de la tecnologia, com la resta d’activitats, ha de tenir límits raonables. El joc no estructurat i fora del món digital, estimula la creativitat. Feu del temps lliure de dispositius digitals una prioritat diària, especialment per als més petits.
  4. Mirar pantalles no ha de ser sempre una activitat solitària. Veure una pantalla junts, jugar junts i compartir amb els infants les activitats que realitzen amb les pantalles, fomenta, també, la interacció social de manera que reforça vincles i potencia l’aprenentatge. No us limiteu, només, a supervisar el temps que passen en línia. Participeu amb ells.
  5. Sigueu un bon exemple. Ensenyeu i seguiu un exemple de bones maneres. Els infants són grans imitadors. Així que, també, limiteu el vostre ús de l’entorn digital.

De totes maneres, però, el joc amb altres persones segueix sent el més beneficiós. Aquest joc, ja sigui d’interior o a l’aire lliure, fomenta valors. Aquests com l’amistat, l’empatia, la col·laboració. També ajuda a les relacions socials, la motivació i l’entusiasme.