La Castanyada és una festa popular dels Països Catalans. Quan arriba la tardor i el temps del fred comença a dibuixar-se, retornen les festes a la vora del foc. En el nostre calendari, la Castanyada i la menja de panellets són costums de la festa de Tots Sants que malgrat haver perdut el seu caràcter d’ofrena funerària original, segueixen complint una important funció social.

Probablement a finals del segle XVIII, el costum de menjar castanyes en aquest dia s’havia generalitzat a tot el territori. D’aquesta manera van aparèixer les castanyeres, que es van fer molt populars pels carrers de pobles i ciutats.


“Per Tots Sants, castanyes i panellets”. Aquesta dita recorda que els panellets també són un producte típic d’aquesta diada com els moniatos i la fruita confitada.


La Castanyada i Tots Sants rubriquen que l’estiu s’ha esvaït definitivament. Els arbres perden les fulles, la terra ja ha donat tot el seu fruit i el fred comença a fer-se notar. Si hi pensem bé, no es fa estrany que sigui per aquestes dates que, des de temps passats, la gent recordi els qui ja no hi són. La vitalitat de la primavera i l’estiu donen pas a un paisatge que ens recorda que ens apropem a l’hivern.

La tardor és una època de l’any gastronòmicament molt interessants. Tots els aliments d’aquesta estació ens aporten nutrients molt beneficiosos per a la salut.


Jornades festives com la Castanyada són una ocasió ideal per introduir als petits de la casa a la cuina.


En primer lloc a part de coure castanyes, fer panelletes i moniatos són una bona activitat lúdica per a tota la família. A més també és ideal per passar una tarda de tardor ja que són més fosques i fredes.

Recordeu que cuinar en família és divertit i fa que els infants aprenguin a menjar millor.A continuació us deixem dues receptes: la primera de com fer Castanyes i Moniatos i finalment de com fer Panellets de Pinyons.

També podeu aprofitar una sortida al bosc per poder fer alguna manualitat amb els infants. Aquest fruit us pot resultar molt adequat per fer boniques creacions. Podeu fer originals plantes carnívores, personatges divertits, animals o bé poder fer figures per decorar llapis.