Sabíeu que el carnaval marca el començament de la Quarsema? Sabíeu que el carnaval marca els 40 dies abans de Pasqua? Resulta curiós que, tot i celebrar-ho, a vegades, no sapiguem què es celebra ni per què ens disfressem.

Al nostre país, el carnaval té el seu origen en les festes romanes. Aquestes es van estendre per Europa, sobretot, a l’Edat Mitjana. Però, quina és la raó per la qual la gent ho celebra?

La Quaresma va ser, antigament, un període estricte. Calia ser auster tant pel que es menjava com en el que es feia. Abans que arribés aquesta època i per mirar de compensar, es permetia, uns dies abans, una festa sense límits. Disfressar-se oferia als adults i als infants poder adoptar una altra identitat.


El carnaval marca el començament de la Quaresma i té el seu origen en les festes romanes


BENEFICIS DE DISFRESSAR-SE

Disfressant-se els infants aprenen valors i actituds que els serviran en un futur. Els ajuda a generar, en primer lloc, empatia. A més, hi ha estudis recents que indiquen que aquells infants que juguen a disfressar-se acaben generar més empatia cap als altres.

La disfressa també els permet indagar, fer preguntes, conèixer diferents professions, aprendre quines habilitats es necessiten en cada cas, ja sigui un bomber, un metge o un policia.

Disfressar-se implica ser creatiu, sobretot, si la disfressa està feta a casa i l’infant ha participat en la seva construcció.


Disfressar-se per carnaval aporta molts beneficis als infants


El fet de disfressar-se augmenta, a més, les habilitats motores. El fet de posar-se i treure roba, cordar-se, pujar o baixar una cremallera, són accions que desenvolupen les habilitats motores fines dels infants. Un cop disfressats es posen a la pell del personatge i corren, ballen, es mouen, fomentant la seva activitat física.

Disfressar-se per carnaval fomenta el llenguatge així com, també, la seva ment crítica. A més, fa que els infants aprenguin noves paraules. És important, com a pares, aprofitar aquest moment lúdic per poder conversar amb ells. Per què has triat aquesta disfressa? Com es comporta el teu personatge? Què li agrada? Què menja? Està content? S’enfada?

Sabíeu que disfressar-se tenia tants beneficis? Què fareu per celebrar aquest carnaval?

El carnaval és música, color i fantasia. És també, història i tradició. Un bon relat per explicar als infants perquè coneguin el motiu que els porta a disfressar-se cada any per carnaval. És important que els infants coneguin el sentit de les coses de manera que els servirà de gran ajuda en el seu aprenentatge.