Als nostres menjadors escolars sabem que és important poder atendre totes les necessitats dels infants i el cas dels menús adaptats n’és un clar exemple. Des de Divertàlia, per tant, estem preparats per poder atendre als infants amb al·lèrgies i intoleràncies alimentàries de manera que puguin fer ús dels serveis dels menjadors escolars amb total normalitat.

En primer lloc, hem notat que cada vegada són més els casos d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries que pateixen els infants. Tot i que sempre han existit, avui en dia, tenim un major accés al control i a la informació sobre els aliments.


Als nostres menjadors escolars adaptem tots els menús a les necessitats dels infants


Per tant, abans de començar a introduir-nos en matèria hem de distingir, sobretot, quina diferència hi ha entre els dos conceptes ja que no és el mateix que un infant pateixi una al·lèrgia a que sigui intolerant a certes substàncies.

Les al·lèrgies es produeixen com a resposta immunològica. És a dir, és el nostre propi sistema de defenses qui en desencadena la reacció. D’altra banda, en el cas de les intoleràncies, la resposta es produeix des del sistema digestiu.

En el cas que un aliment contingui alguna de les substàncies que causen al·lèrgies o intoleràncies, aquestes les destaquem als menús dels nostres menjadors escolars. De manera que, així, aquesta presentació tipogràfica els permet diferenciar de seguida. Tots els infants amb al·lèrgia o intolerància tenen un menú adaptat.


Als menús dels nostres menjadors escolars destaquem els aliments que poden contenir substàncies que causen al·lèrgies o intoleràncies


A continuació us exposem la llista dels al·lèrgens i alguns exemples d’aliments on els podem trobar:

 • Cereals que contenen gluten. Es poden trobar en aliments elaborats amb farina i amb midons com ara el pa, la pasta, algunes salses, productes càrnics,…
 • Lactosa. A més de la llet, també s’hi inclouen els seus derivats. Aquests poden ser la mantega, els formatges, la nata i els iogurts.
 • Ous. A més de l’ou, també s’hi inclouen els seus derivats. Es pot trobar en productes com ara la maionesa, la pasta així com també alguna salsa.
 • Peix. A més del peix, també s’hi inclouen els productes derivats elaborats amb aquest producte. Es pot trobar en salses de peix, en brous,…
 • Crustacis. Inclouen, entre d’altres, les gambes, els escamarlans, els crancs. Es poden trobar en cremes, salses, brous,…
 • Mol·luscs. Es poden trobar en cremes, salses o com a ingredient de preparacions culinàries amb peix,
 • Soja. La soja la podem trobar en productes com ara salses, productes càrnics i, sobretot, en productes per a vegetarians.
 • Fruits secs. Inclouen les ametlles, les avellanes, les nous, els anacards i també els festucs. Es poden trobar en alguns pans i algunes salses.
 • Cacauets. A més dels mateixos cacauets també s’hi inclouen els seus productes derivats com la mantega o la farina.
 • Mostassa. Inclou tota la planta i les seves llavors.
 • Sulfits. Es fan servir com a conservants en productes com els crustacis o alguns preparats càrnics.
 • Sèsam. Inclouen els grans, els brots o les plantes. Es pot trobar en pans, en salses o en amanides.
 • Api. Inclouen la planta, les llaors i les arrels. El podem trobar, sobretot, en els brous i les sopes.
 • Tramussos. Inclouen les llavors i la farina de tramussos. Es poden trobar en alguns pans i algunes pastes.

Font: Agrupació Express (http://agrupacioexpress.agrupacio.es/2015-05/ca/consells1.html)

Una al·lèrgia o una intolerància no és cap broma. A l’hora de cuinar els menús dels nostres menjadors escolars, a l’hora de fer la compra amb els nostres proveïdors de proximitat, ho tenim molt en compte.