Als menjadors escolars de Divertàlia, plantegem unes activitats personalitzades amb un clar objectiu. Aquest és, sobretot, el de transformar el temps del migdia en un espai de formació. Ho fem sempre dins d’un marc lúdic i creant, també, una sèrie d’activitats perquè els infants en puguin treure el màxim de profit.

Volem que els infants que es queden als menjadors escolars tinguin un aprenentatge de forma lúdica. És per això, que, a més, oferim un ampli ventall d’activitats. Aquestes van des de tallers fins a activitats d’expressió corporal. Passant, també, per ludoteca, contes, plàstica, jocs populars i tradicionals i, finalment, activitats esportives.

Tots els progra,es dels menjadors escolars s’inspiren en diverses metodologies pedagògiques com són, en primer lloc, el mètode de descobriment. També s’inspiren en el mèotde didàctic, lògic., analògic, actiu i emocional.


Els menjadors escolars són espais pensats per transformar el temps del migida en un espai de formació lúdica


Les activitats s’organitzen des de quatre clares vessants:

  • Cada monitor sap quin espai i quina activitat ha de realitzar
  • Els espais són comunitaris. Sabem de la importància de mantenir-los en ordre i ser responsable. S’han de deixat recollits i s’ha de respectar el material
  • Cada monitor sap com es l’activitat que ha de realitzar i quin material necessita per fer-la
  • El coordinador@ s’encarrega de tenir present tot el material necessari previst pel desenvolupament de les activitats

Les estones de lleure es divideixen entre el joc lliure i el joc dirigit, on es combina el joc individual amb el joc en grup. Dos dels grans eixos de les activitats de lleure als menjadors escolars són, en primer lloc, la recuperació de jocs tradicionals i, també, la potenciació del joc corporatiu i no competitiu. També, volem potenciar les manualitats i els tallers creatiu.

Són diferents les raons per les quals val la pena mantenir vius aquests jocs tradicionals. A través dels mateixos podem transmetre als infants característiques, valores, formes de vida, tradicions de diferents zones. També com es jugava en una determinada regió i de quina manera.

Aquests jocs ens proporcionen poder conèixer històries pròpies i alienes. Procporcionen un acostament entre diferents generacions. Quan un infant percep que els mateixos jocs al que ell està jugant, els han jugat els seus pares o avis, crea nous llaços.


Als menjadors escolars volem recuperar el joc tradicional i potenciar el joc cooperatiu no competitiu


Els jocs cooperatius consisteixen en ajudar que els infants es relacionin entre ells. Activitats en grup que afavoreixen a la creació d’actituds de confiança, de col·laboració i solidaritat. D’aquesta manera, treballem per aconseguir objectius comuns de manera participativa, mentre es diverteixen.

També són jocs que deixen de banda les pràctiques individualistes i competitives.

Els tallers creatius per a infants tenen molts beneficis. A més d’ajudar els més petits en el seu desenvolupament, alimenten la seva creativitat i imaginació.


El programa d’activitats dels menjadors escolars és obert i flexible. S’adapta a les necessitats de cada escola i de cada infant.


Som conscients que cada escola té les seves característiques, les seves infraestructures i també el seu marc educatiu. És per això que abans de realitzar la proposta definitiva des de Divertàlia, passem per un període i un procés d’observació i d’adaptació.

Totes les activitats tenen una durada aproximada entre 50 i 60 minuts. Es planifiquen adaptades als horaris i a les necessitats de cada centre educatiu.

És d’aquesta manera com transformem l’espai del migdia en uns menjadors escolars plens d’activitats de lleure.